Dzisiaj trochę bardziej nietypowo. Mamy dla was alternatywę dla tradycyjnych pierogów z kapustą – pierogi z soczewicą od Bonne Sante. Przepisem podzieliła się z nami pani Kasia.
Składniki (6 porcji):
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (27 płaskich łyżek)
- szczypta soli
- ¾ szklanki wrzątku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 400 g ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju kropka cebulę kroimy w kostkę, a czosnek rozgniatamy w prasce i delikatnie je podsmażamy. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy jeszcze około 5 minut. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta i zwarta, możemy podlać dwoma łyżkami wody. Do farszu wsypujemy ugotowaną soczewicę. Dodajemy paprykę, majeranek i koncentrat. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem kropka rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2 3 mm.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Następnie powoli wlewamy wrzątek, cały czas mieszając. Masę odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy olej i wyrabiamy około 15 minut. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w woreczek lub folię spożywczą i odkładamy na 30 minut.
Wycinamy duże koła (powinny mieć minimum 9 cm średnicy). Porcjujemy po jednej łyżce farszu i zlepiamy brzegi pierogów. Przenosimy pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy pozostałym olejem i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podajemy z kiełkami.
Smacznego!
Fot. Archiwum prywatne/ Katarzyna Pruś