Dzisiaj trochę bardziej nietypowo. Mamy dla was alternatywę dla tradycyjnych pierogów z kapustą – pierogi z soczewicą od Bonne Sante. Przepisem podzieliła się z nami pani Kasia.

Składniki (6 porcji):

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (27 płaskich łyżek)
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki wrzątku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 400 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Farsz:

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju kropka cebulę kroimy w kostkę, a czosnek rozgniatamy w prasce i delikatnie je podsmażamy. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy jeszcze około 5 minut. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta i zwarta, możemy podlać dwoma łyżkami wody. Do farszu wsypujemy ugotowaną soczewicę. Dodajemy paprykę, majeranek i koncentrat. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem kropka rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2 3 mm.

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę i sól. Następnie powoli wlewamy wrzątek, cały czas mieszając. Masę odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy olej i wyrabiamy około 15 minut. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w woreczek lub folię spożywczą i odkładamy na 30 minut.

Wycinamy duże koła (powinny mieć minimum 9 cm średnicy). Porcjujemy po jednej łyżce farszu i zlepiamy brzegi pierogów. Przenosimy pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy pozostałym olejem i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podajemy z kiełkami.

Smacznego!

Fot. Archiwum prywatne/ Katarzyna Pruś

Share:
Polub nas na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *